Beter een eind met pijn, dan pijn zonder eind

je leven gaat niet zoals je wilt, je hebt ruzie met je chef, je relatie sleept zich voort van incident naar incident, je hebt een ernstige fout gemaakt, je hebt een geheim dat je nauwelijks meer kunt dragen. Oorzaken te over en lastig dit soort problemen op te lossen, daarom worden ze slepend.

Er lijkt geen uitweg, elke dag is er pijn in lage dosering, maar wel langdurig en uiteindelijk slopend. Het verpest je leven, maar ja….de stap nemen dingen te veranderen valt niet mee. Dat heeft namelijk ook negatieve kanten, bijvoorbeeld gezichtsverlies, verlies van alles wat je hebt opgebouwd, schaamte…

Je gaat het goedpraten naar jezelf: ‘iedereen heeft wel eens wat…het leven gaat niet over rozen, ik hoef geen keuze te maken, dat gaat vanzelf wel’. Of ‘ik ga door met een zinloze strijd want ik wil per se gelijk hebben’.

Als ik geen keuze maak, blijft alles hetzelfde

Misvatting nummer 1, als jij geen keuze maakt, doet een ander het voor jou op een gegeven moment, en dat kan wel eens veel slechter uitpakken dan jij wilt. Sommige mensen sturen daar op aan, degenen die geen verantwoordelijkheid voor hun keuzes willen dragen. Zij kunnen zich dan als slachtoffer gedragen of met een vingertje naar ‘de schuldige’ wijzen. Misschien voor een moment een prettige gedachte, maar of jouw eigen leven daar nu zoveel prettiger van wordt? Als je een feestelijk leven wilt, moet je wél zelf de slingers ophangen.

Spijt, schuld en schaamte… de anderen zullen wel denken…

Een fikse belemmering in het maken van een negatieve keuze is geanticipeerde spijt: Je bent van tevoren bang dat je achteraf spijt hebt van je beslissing. Ook schuld- en schaamtegevoelens kunnen roet in het eten gooien. Een oude tegeltjeswijsheid zegt: ‘Een mens lijdt meestal nog het meest, door het lijden dat men vreest.’ Het blijkt maar al te waar te zijn. Vóór het nemen van de beslissing maak je je ernstig zorgen, erna volgt meestal opluchting.

En ‘wat anderen ervan denken’ valt reuze mee. Al die anderen zijn namelijk helemaal niet zoveel met jou bezig als je denkt, maar veel meer met zichzelf.

Verantwoordelijkheid nemen…het is mijn schuld

Je hebt besloten zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor de beslissing en de eventuele schuld op je te nemen. Het is goed je te beseffen dat schuldgevoel niet een emotie is die  afhangt  van de ernst van de omstandigheden, maar van jouw gevoeligheid. Over iets wat jou een enorm schuldgevoel geeft (en wat mede daarom heel erg lijkt) kan een ander zijn schouders ophalen. Verantwoordelijkheid nemen voor een misser wordt door anderen meestal zeer gerespecteerd.

Kiezen op gevoel

De belangrijkste beslissingen, óók de zakelijke, worden ‘op gevoel’ genomen hoewel men vaak anders pretendeert. Er is simpelweg geen manier om alle voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Pas als de beslissing achteraf juist blijkt, worden er vaak fraaie rationele verklaringen aan gegeven. Er is neurologisch onderzoek naar gedaan waaruit blijkt dat, lang voordat jij het je bewust wordt, de beslissing al in je hersenen is genomen. Dat wetende, kun je stoppen met lijstjes maken met voors en tegens. Uiteindelijk beslist je gevoel.

Pijnlijk

Een beslissing nemen waarbij verliezen zijn te betreuren is moeilijk. Je wilt geen pijn  lijden, in welke vorm dan ook. Je wilt geen negatieve gevoelens ervaren. Eigenlijk wil je  rechtstreeks naar een nieuwe, betere situatie springen. De kloof van ellende overslaan en naar een nieuw leven waarin het probleem niet meer bestaat. Daarop is de titel van de blog van toepassing: beter een eind met pijn (want die is er zeker bij het doorhakken van knopen), dan pijn zonder eind. Geen beslissing nemen en je leven door anderen laten bepalen lijkt in eerste instantie misschien makkelijk, maar is op de lange duur veel pijnlijker.

Lees meer over beslissingen nemen in de blogs: ‘Geen dromen maar daden‘ en ‘morgen begin ik.’

Elke nieuwe blog in je mailbox? Klik  dan hier om terug te gaan naar de homepage waar je je kunt inschrijven. (alleen blogs, geen spam).

Wil je mijn blogs volgen op instagram? Klik  dan hier om naar mijn instagram pagina te gaan

Vind je deze blog interessant? Dan graag delen!