Geen dromen maar daden… dromen realiseren in 7 partjes.

Geen dromen maar daden. Anna BeeftinkWaarom komen we er niet toe al onze dromen te realiseren? Geen tijd? Geen geld? Geen hulp? In werkelijkheid blijken dat niet de belangrijkste belemmeringen te zijn, het grootste struikelblok zijn we zelf. Is de droom groter dan de werkelijkheid of …?

Dromen om te dromen

Er zijn twee categorieën dromen. Ten eerste de dromen die niet per se uit hoeven te komen, ze zijn mooi genoeg als blijvende droom, ‘das Unerfüllte bleibt im Leben’. De Ashton Martin is in het echt misschien wat onpraktisch en de rest van je leven onder de palmen liggen wat saai. Diep in je hart vind je het fijn deze gedachten als droom te bewaren. Een avontuur zonder inspanning, moeiteloos kunnen vliegen en tijdreizen. Deze dromen dienen een ander doel, namelijk even weg zijn van de werkelijkheid en ontspannen.

Sommige dromen zijn echter anders, je voelt dat dit HET is in je leven, alleen… het lijkt zo onbereikbaar. De vraag ‘hoe kun je deze dromen realiseren’ heeft hetzelfde antwoord als de vraag ‘hoe eet je een meloen?’ Het antwoord is: ‘in partjes’.

Part 1: wat is mijn droom?

Veel mensen hebben wel een vaag idee wat ze willen, maar kunnen het niet duidelijk omschrijven in plaats, tijd en details. Wil je ergens uitkomen waar je het naar je zin hebt, dan moet je die plek kunnen omschrijven. Fouten kun je hierbij niet maken, je kunt je pad altijd weer bijstellen. Dat heet: ‘ik ben van gedachten veranderd’, en dat mag.

Bedenk welke stappen in de goede richting gaan, en welke absoluut niet. Als je op de olympische spelen wilt uitkomen is naar de sportschool gaan een stap in de goede richting en met chips op de bank ernaar kijken niet.

Part 2: Ooit klinkt als nooit

Daar begint de ellende, ‘ooit’ klinkt al ‘nooit’ en heeft min of meer dezelfde betekenis, in elk geval in je onderbewustzijn. Je droomt ervan van baan te veranderen en voor je zelf te beginnen. Je gaat dagelijks naar je huidige werk. In de pauze bekijk je YouTube filmpjes en ‘s avonds ben je thuis en kijk je tv. Consumeren kost weinig energie, iets nieuws bedenken veel.

Wil je ergens anders terecht komen dan op de bank voor de tv, dan moet je aan de bak! Elke dag tijd en aandacht besteden aan je nieuwe plan. De truc is dat je er een gewoonte van maakt je droom in je huidige leven in te bouwen. Want dat is de manier om een droom waar te maken: van het gedrag dat bij de droom past een routine te maken. En dat gaat om heel kleine stapjes. Gewoontes zijn taai en hardnekkig, dus wees slim en begin klein, laat nieuwe gewoontes erin sluipen. Hoe eerder je begint, hoe beter, een nieuwe gewoonte aanleren is namelijk vele malen gemakkelijker dan een slechte gewoonte afleren (lees hierover in de blog ‘morgen begin ik‘). Je gewoontes bepalen wie je bent op dit moment. Verander je gewoontes en verander jezelf.

Part 3: Voorbeelden

Je nieuwe leven kun je afkijken bij anderen die jou zijn voorgegaan, je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden. Kijk wat je voorbeelden doen, luister naar wat ze zeggen (als je dan toch YouTube filmpjes wilt kijken, bekijk dan je voorbeelden). Bedenk voor jezelf waaróm zij je voorbeeld zijn. Wat hebben zij, doen zij of zijn zij wat jou aanspreekt? Denk hierover na en schrijf het op, het geeft je houvast.

Part 4: je focus verleggen

Niet redeneren vanuit gebrek maar vanuit overvloed. Redeneren vanuit gebrek is: ik heb niet genoeg geld, niet genoeg diploma’s, ik ben niet leuk genoeg, ik ben niet goed genoeg. Zijn dit jouw gedachten dan moet je eerst je focus verleggen, wil je vooruit komen. Wat zijn je pluspunten en wat maakt jou uniek? Welke capaciteiten heb je wel? Kun je heel goed met mensen omgaan? Ben je ontzettend handig, spreek je verschillende talen? Heb je een rustgevende invloed op je collega’s? Het is goed over jezelf te denken in deze positieve termen, maar vooral ook om de capaciteiten die passen bij jouw droom te benutten en aan anderen te laten zien.

Part 5: goed genoeg

Sommigen remmen zichzelf enorm af door telkens aan nieuwe opleidingen te beginnen. Ze lijden aan het ‘niet-goed-genoeg-syndroom’. De gedachte ‘als ik dat papiertje ook in huis heb, ben ik goed genoeg om aan mijn droom te beginnen’ is meestal een drogreden, een manier jezelf voor de gek te houden door je keuze uit te stellen. Het hebben van de benodigde papieren is uiteraard een voorwaarde, maar op een gegeven moment moet je de sprong gewoon wagen en dat blijft – met of zonder veel papieren- heel spannend.

Part 6: De overtuiging komt met het doen

Anderen lijken vaak beter in het maken van keuzes dan jij. Hoe komt dat? Schijn bedriegt, de overtuiging dat je 100% de juiste keus hebt gemaakt komt pas achteraf. Lang nadat de keuze is gemaakt, tijdens de invulling ervan. Ook die anderen die het allemaal zo goed lijken te weten, hebben geworsteld met dilemma’s. Uiteindelijk zijn ze in het diepe gesprongen en zijn ze voor deze keuze gegaan. Het heeft altijd goede en slechte kanten, maar als je de goede kanten waardeert en met de slechte leert omgaan, krijg je de overtuiging dat je de juiste keuze hebt gemaakt.

Part 7: loslaten

Je weet wat je hebt en je weet niet wat je krijgt. Angst is een grote dwarsbomer in ons leven.

Daarom zijn kleine stappen naar een nieuwe gewoonte vele malen effectiever dan te proberen ‘je leven te veranderen’. De angst wordt hanteerbaar en je doel blijft in zicht. Het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte in de juiste richting zorgt dat je vooruitkomt. De kunst om een droom te bereiken is je te realiseren dat je niet kunt vliegen maar wel je routine kunt aanpassen, beetje bij beetje, in partjes

 

Wil je elke nieuwe blog in je email ontvangen? op de homepagina kun je je inschrijven.    Alle blogs zijn ook te vinden op instagram

Vind je deze blog interessant? Dan graag delen!