Het scheermes, over verbale agressie

Je kent haar wel (het betreft meestal een ‘zij’, hoewel sommige mannen er ook wat van kunnen), het scheermes.  De meesteres in verbale agressie. Het scheermes haalt vlijmscherp uit als je…

een wat onbeholpen grapje maakt. Een ander zou er zijn schouders over ophalen, zij niet. Mensen worden een beetje bang van haar, lopen op eieren in haar buurt. Is dat wat ze wil? Ja en nee.

Waarom deze verbale agressie?

De intentie is duidelijk, ze wil zich niet laten kwetsen. Met haar verbale agressie houdt zij mensen op afstand. In de uitvoering hiervan schiet zij echter zover door, dat ook degenen die helemaal geen kwaad in de zin hebben op een afstand blijven. Dat maakt haar eenzaam. Geen bewuste keus maar een gevolg, de balans kan ze niet vinden. ‘Beter iederéén op afstand, dan die ene pester toestaan haar nog een keer te beschadigen.’

Hoe is het zo gekomen?

Waarschijnlijk heeft ze niet goed geleerd haar grenzen te bewaken, is er vroeger op allerlei manieren overheen gegaan. Dat kan zijn in ernstige vorm zoals met verbaal of lichamelijk geweld, misbruik of verwaarlozing. Met ongewenste intimiteiten of met pesten. Maar ook op minder dramatische manieren, misschien werd er gewoonweg geen rekening met haar gehouden of kwam ze altijd op de laatste plaats in het gezin. Wat de oorzaak ook is, op een gegeven moment heeft ze besloten haar dit niet meer te laten gebeuren.

Assertiviteit aanleren

Normaal gesproken leer je jong voor jezelf opkomen, je oefent het in gevechtjes met broers en zussen, in spelletjes op de speelplaats, met vriendjes en vriendinnetjes, zoals het zou moeten gaan. Is dit niet of onvoldoende gebeurd, dan kan je het later alsnog aanleren, getuige de vele assertiviteitscursussen. Als volwassene word je echter veel minder vaak en minder direct gecorrigeerd dan als kind, de kans om door te schieten naar agressiviteit is dan groter en dat is precies wat bij het scheermes gebeurd is.

Niet doen

Heb je een scheermes in je kennissenkring en lijkt ze je, ondanks haar felle uithalen, een leuke interessante vrouw? Heb je een scheermes als collega, als baas of als werknemer en wil je een goede werkrelatie opbouwen? Plompverloren kenbaar maken dat je haar gedrag onacceptabel vindt heeft geen enkel effect. Zij heeft jarenlang gewerkt aan de muur om zich heen en is door en door getraind in het verbaal onthoofden van mensen. Je bereikt alleen maar dat de afstand nog groter wordt.

Omgaan met het scheermes

Wat dan wel? Dé methode is (zo nodig keer op keer) laten merken dat jij geen verborgen agenda hebt en het echt goed met haar voorhebt. Let wel, ook hierin is het scheermes getraind, ze zal direct aanvoelen als jouw gedrag een dubbele bodem heeft en gooit zonder pardon ook een enkel kindje met het badwater weg. Zijn jouw intenties echter absoluut zuiver, dan wordt je geduld beloond met op zijn minst een goede werkrelatie en heb je op den duur aan haar de meest trouwe bondgenoot.

Vind je deze blog interessant? Dan graag delen!