Internetdating voor gevorderden

internetdating voor gevorderden. Anna Beeftink

Hoewel internetdating zo langzamerhand effectief is gebleken, gaat het niet altijd van een leien dakje en wil het sommige mensen maar niet lukken de ware te vinden. Wat werkt wel en wat werkt niet online?

Het staat niet op je voorhoofd

De ware zoeken via internetdating lijkt logisch, je hebt je leven op orde en ingericht, je werkt, je gaat naar de supermarkt, je hebt een paar clubs en dat is het. Bij je dagelijkse bezigheden ben je hem of haar nog niet tegen gekomen, bovendien wordt weinig over single-zijn gepraat, behalve dan dat het zo geweldig is en dat men niet anders zou willen. Dat is vreemd, want naast gezondheid staat liefde bovenaan bijna ieders verlanglijstje. Ervoor uitkomen dat je op zoek bent naar een partner via internetdating lijkt een soort zwaktebod.

De Cijfers

In Nederland zijn op het ogenblik zo’n 2,5 à 3 miljoen mensen alleenstaand. Geschat wordt dat in 2050 de helft van Nederland single is. Van de huidige singles maakt op zijn minst een derde gebruik van internetdating. De datingbureaus die een eigen website hebben, geven het meest kans op een werkelijke ontmoeting met een mogelijke partner. De mobile-only datingapps nodigen meer uit tot ‘chatten om te chatten.’ Toch is het nog altijd zo dat een kwart van de seksuele contacten die via bijvoorbeeld Tinder is gestart, tot een vaste relatie leidt. Niet alleen op datingsites wordt overigens naar een partner gezocht, ook via LinkedIn, Facebook en spelletjessites vinden mensen elkaar.

Hij/zij schrijft zo prachtig

Na een paar missers of slechte ervaringen probeer je nieuwe kanshebbers eerst zoveel mogelijk te leren kennen via de mail? Logisch, maar toch is dat geen goede strategie bij internetdating. Na langdurig mailen heb je het gevoel de ander te kennen, wat niet het geval is. Je verwachtingen zullen te hoog gespannen zijn. Iemand die schrijft kan over elk woord 10 minuten nadenken. Dat geeft een vertekend beeld, bovendien zie je de lichaamstaal niet, en die is veel belangrijker dan de woorden.

Charming is lichaamstaal

Een andere veelgemaakte fout is je keuze volledig te laten afhangen van de foto. Dat gebeurt vaak bij internetdating: de helft van de vrouwen kiest voor slechts 15 % van de mannen op basis van de foto. Bij de mannen is de spreiding iets groter: de helft van de mannen kiest voor 25% van de vrouwelijke ingeschrevenen. Anders dan meestal wordt verwacht, lijken vrouwen dus kieskeuriger dan mannen. Daarbij wordt de lichaamstaal vergeten: de leukste man of vrouw is meestal niet de knapste, maar de meest charmante. Op een foto kun je enigszins zien of iemand ‘je type is’ en of hij of zij goed uit zijn ogen kijkt. Een zonnebril is dan ook zeker een ‘no go’. De meest vriendelijk man of vrouw die ook nog goed naar je luistert is misschien niet zo fotogeniek.

Een mooie auto praat niet tegen je…

De man op de foto leunt tegen een dure auto. De vrouw op de foto heeft een decolleté tot haar navel. Eén ding is zeker, zij zijn beiden onzeker over hun eigenwaarde. Zij hebben het idee op deze manier beter in de markt te liggen. Maar een auto praat niet tegen je als je gezelschap nodig hebt. Je bent beter af met iemand die zichzelf de moeite waard vindt. Dat hoeft zich overigens niet altijd te uiten in bovenmatig zelfverzekerd gedrag. In tegendeel, degene die het eerste contact heel serieus neemt en daarom misschien wat schutterig is, kan als je hem of haar de tijd gunt, uitgroeien tot de meest fantastische partner

Kritisch van tevoren, niet achteraf

Sommige mensen zijn te weinig kritisch in hun zoeken, het idee daarachter is dat ze dan meer keuze zouden hebben. Dat is niet het geval. Als je vooraf te weinig kritisch bent, moet je veel energie steken in mensen met wie je totaal geen klik hebt. Erger nog, deze mensen hebben dan ook nog de neiging achteraf kritisch te worden. Ze hebben dan iemand gevonden die ze ‘wel eens even zullen veranderen’. Het enige dat daaruit kan voortkomen is teleurstelling voor beide partijen. Voordat je je zoektocht begint moet je uiterst kritisch zijn, vooral op jezelf: wat wil ik nu echt? Heb je je partner eenmaal gevonden, dan moet je je kritiek laten varen, hij of zij is ook maar een mens, geen bouwpakket.

Ik tref altijd de verkeerde…

Als je steeds mismatches treft, moet je ernstig gaan nadenken of je zelfbeeld en het daaruit voortgekomen profiel wel kloppen. Iemand die jou goed kent, het beste met je voorheeft én over enig psychologisch inzicht beschikt, zou je profiel moeten lezen en/of het samen met je opstellen. Iedereen heeft zijn blinde vlekken, een echt goede vriend haalt ze er voor je uit. Een profiel moet vooral duidelijk en eerlijk zijn. Niemand zit te wachten op verhalen over strandwandeling en haardvuren. Wél op de eigenschappen die jou uniek maken en op jouw wensen, waar hij of zij zich wellicht in herkent. En het lijkt een open deur, maar vrouwen zijn bij internetdating opeens 2 tot 5 kilo lichter en mannen 2 tot 5 centimeter langer. Ook het opleidingsniveau ‘groeit mee.’ Wanneer je geen ingebouwde tegenvaller bij de eerste ontmoeting wil creëren, ben je gewoon eerlijk.

Meer lezen?

In ‘Bekend maakt bemind‘ meer over partnerkeuze. In ‘Ze moeten me maar nemen zoals ik ben!‘ meer over zelfbeeld en waarneming . In ‘Net als in de film‘, meer over relaties.

Vind je deze blog interessant? Dan graag delen!