Mag ik even uw aandacht?

aandacht

Aandacht, we hebben het allemaal nodig, de één meer dan de ander. Welke manieren hebben we om aandacht te vragen, hoeveel hebben we nodig en hoe komen we daar achter. Zijn er goede en slechte manieren om aandacht te vragen?

Aandacht is nodig

Een mens kan niet zonder aandacht. Vroeger werd nog gedacht dat eten, drinken en een dak boven je hoofd genoeg zijn om op te groeien tot een gezond mens.  Onderzoeken naar opgroeien in weeshuizen bewijst anders. Opgroeien met uitsluitend fysieke verzorging blijkt schadelijk te zijn voor de cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling. Ook de controversiële proef met de aapjes van Harlow (https://www.youtube.com/watch?v=hsA5Sec6dAI) bewijst: aandacht is minstens zo belangrijk als  eten en drinken. Ook is er veel onderzoek gedaan naar een tekort aan aandacht later in het leven. Het blijkt grote gevolgen te kunnen hebben voor de gezondheid, zoals onder andere een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en alzheimer.

Vormen van aandacht

Aandacht kun je krijgen van verschillende personen en om verschillende redenen. Denk aan aandacht van je ouders, van een collega, van een docent  of van een bewonderaar. Behoefte aan de ene soort van aandacht kan de behoefte aan een andere soort misschien ten dele compenseren, maar niet voor de volle honderd procent. Neem bijvoorbeeld de aandacht van je ouders, ben je deze tekort gekomen in je jeugd, dan kan het later in je leven deels worden gecompenseerd door de aandacht van een partner of vriend, maar nooit helemaal.

Andere vormen van aandacht zijn die van collega’s, van clubgenoten, van vrienden, familie en kennissen, maar ook de aandacht die jij aan jezelf besteedt. Aandacht voor jezelf is cruciaal, anders word je geleefd en dat brengt je nooit veel goeds.

Tekort of teveel

Niet alleen kun je een tekort aan aandacht hebben, ook een teveel is mogelijk. Vanwege een talent dat je bezit, de omgeving waar je woont of je positie in de maatschappij. En wederom: een teveel aan aandacht op het ene gebied kan een tekort op het andere gebied niet compenseren. Als je je afvraagt waarom een beroemd zanger of acteur die ‘alles’ heeft, toch ongelukkig kan zijn, is dat vaak het antwoord.

Hoeveel aandacht heb je nodig

Dit is een vraag waar weinig mensen over nadenken totdat de balans is verdwenen. Hoeveel aandacht je nodig hebt kun je alleen zelf bepalen en daarvoor moet je als eerste aandacht voor jezelf hebben. Voel je je prettig als je alleen bent? Voel je je prettig met een meer dan overvolle agenda? Moet je altijd mensen direct bij je in de buurt hebben of kost je dat eigenlijk teveel energie? Moet je elke dag iemand spreken en of aanraken of kun je best een weekje zonder. Heb je een partner nodig om gelukkig te zijn in je leven?

Vroeger en nu

Zoals hiervoor al is gemeld: veel hangt ook af van hoe je leven vroeger is geweest. Van de manier van hechting die je uit je gezin van herkomst hebt meegekregen in combinatie met jouw eigen karakter. Was dat gezin veilig, dan heb je een stevige basis en kun je meer hebben dan wanneer dat niet het geval was.

Hoeveel aandacht krijg je

Hoeveel je krijgt hangt voor een groot deel af van wat je te bieden hebt aan een ander. Daarom kun je, om de aandacht te krijgen die je wilt hebben, de zaak omdraaien. Niet denken ‘ik heb jou nodig’ maar ‘wat heb ik jou te bieden’.

Hetgeen je te bieden hebt op een bepaald gebied, compenseert niet op een ander gebied. Als je geweldig kunt zingen heb je je publiek iets te bieden maar het maakt je nog geen goede collega.

Onbedoeld weinig aandacht krijgen kan ook te maken hebben met iemands houding. Bijvoorbeeld bij verlegen mensen, zij durven een ander wellicht niet aan te kijken of hebben een erg ‘gesloten’ houding (armen over elkaar, blik naar de grond), waardoor ze moeilijk benaderbaar zijn.

Bewustzijn

Als je weet dat je een bepaald soort aandacht tekort komt en je dit deels compenseert met een andere vorm, is er geen man overboord. Ben je het je niet bewust, dan zul je de ander altijd overvragen en zal hij of zij na verloop van tijd waarschijnlijk afhaken.

Hoe vraag je om aandacht

Aandacht vragen kan op een formele en op een informele manier. Op een positieve en een negatieve manier. De eenvoudigste, meest formele manier is om er direct om te vragen zoals meestal aan het begin van een vergadering of training gebeurt, ‘mag ik even uw aandacht’. Dit betekent dat je je eigen gedachten onderbreekt en je richt op de persoon en wat hij of zij gaat vertellen. Daarnaast zijn er vele ‘informele’ manieren om aandacht te vragen, bijvoorbeeld oogcontact maken, je hand opsteken, iemands naam noemen, iets roepen. Dit worden alle positieve manieren genoemd.

Negatieve aandacht vragen

Dit gebeurt vaak als de positieve manier niet schijnt te werken. Een baby probeert eerst oogcontact te zoeken, werkt dat niet, dan gaat hij of zij huilen. Een goed voorbeeld: op straat stond een moeder met een peuter en een oudere dochter. De laatste drensde net zo lang totdat de moeder het zat was en haar op de arm nam. Vervolgens keek de oudste zeer triomfantelijk naar haar peuterzusje. Kennelijk was de komst van het nieuwe zusje een reden voor de moeder haar aandacht te verdelen, de oudste dochter leek daar bepaald niet van gecharmeerd.

Volwassenen kunnen op een negatieve manier om aandacht vragen door luidruchtig aanwezig te zijn, maar ook door de rol van het hulpeloze slachtoffer te spelen of door altijd iets te mankeren. Negatieve ziektewinst wordt dat laatste genoemd: ziek zijn is misschien niet zo leuk voor jezelf, maar het levert wél aandacht op. Wat men daarbij vergeet is dat het gedrag geen respect oplevert.

Meer..

Lees meer over aandacht tijdens de opvoeding in ‘zonder verankering‘. Over aandacht voor jezelf in ‘vind dit jaar je beste vriend‘.

Vind je deze blog interessant? Dan graag delen!