Net als in de film…nog lang en gelukkig

De liefde strijdt samen met gezondheid om de eerste plaats van goede wensen voor het nieuwe jaar. De liefde doet het ook goed in films, er gaan zoveel films over de liefde dat het wel een interessant onderwerp moet zijn. Het ‘lang en gelukkig’ in de film is echter lang niet altijd het ‘lang en gelukkig ‘in het dagelijks leven. Er is veel onderzoek gedaan naar paren die succesvol langdurig en gelukkig samenleven. Wat hebben zij gemeen, wat zeggen de films over de liefde en wat zegt wetenschappelijk onderzoek?

1 Verboden, geheime en ongeschikte liefdes

Het meest interessant voor de film zijn de verboden of geheime liefdes. Liefde voor iemand van dezelfde sekse in tijden dat het nog verboden was zoals in ‘Brokeback Mountain’. Liefde tussen leerling en leraar of lerares zoals in ‘The Graduate’, tussen baas en werknemer zoals in ‘The Proposal’. De liefde voor iemand die getrouwd is (Bridges of Madison County) of verslaafd (Crazy heart). De film stevent gewoonlijk af op een happy end, in werkelijkheid blijken dit soort liefdes meestal een kort leven beschoren.

2 Tegengestelden trekken elkaar aan?

In de film worden graag totaal verschillende mensen tegenover elkaar gezet, dat is garantie voor spannende en/of grappige voorvallen. Mensen uit zeer verschillende milieus zoals in ‘Lady Chatterly’s lover’, de dame met de tuinman. Julia Robberts als call-girl tegenover Richard Gere als rijke zakenman in ‘Pretty Woman’. Verschillen in ras in ‘Guess who’s coming to dinner tonight?’ In het veel nieuwere ‘Loving’, en het zeer controversiële ‘Where Hands Touch’. Tegenovergestelden trekken elkaar zeker aan en maken de periode van verliefdheid extra spannend omdat je allerlei eigenschappen die je zelf niet hebt (en wellicht bewondert) bij de ander vindt. Voor een langdurige relatie blijkt het echter geen goed uitgangspunt en ben je beter af met iemand die op jezelf lijkt. Ongeveer even knap, ongeveer even slim, uit hetzelfde milieu en met een aantal interesses om te delen. Niet alleen gelijke interesses, maar ook het leeftempo is van cruciaal belang, hoewel hierover zelden wordt gesproken. Hoe snel denk je, hoe snel neem je nieuwe situaties in je op? Iemand die in een half uurtje door een museum racet en er daarna nog maanden van geniet, is niet goed af met degene die bij elk schilderij drie kwartier wil kijken en het beeld rustig op zich wil laten inwerken. Deze twee mensen gaan elkaar irriteren omdat hun tempo en wijze van genieten teveel verschilt. De een voelt zich op den duur opgejaagd, de ander geremd.

3 Hij of zij is je beste vriend

Films over de beste vriend die opeens méér dan dat blijkt te zijn, zijn er plenty (My best friends wedding, Some kind of wonderful, Friends with Benefits). Het ligt voor de hand, je beste vriend is iemand met wie je in potentie goed kan samenleven. Vaak wordt er gezegd dat de spanning ontbreekt. De denkfout daarbij is dat het tegenovergestelde van spannend ‘saai’ is, in plaats van ‘ontspannen’. In de meeste onderzochte langdurige relaties zeggen de echtelieden elkaars beste vriend te zijn, vaak ook al voordat zij een relatie hadden.

4 Jullie kunnen met elkaar lachen

Een volgend thema in (vaak tiener-)films is: jongen kan kiezen tussen het mooiste meisje van de klas en een wat minder mooi meisje, met wie hij echter veel kan lachen. Vaak wint de laatste in de film, en ook in de werkelijkheid. Begrijp je elkaars grapjes? Kun je lachen om dezelfde dingen? Maakt hij grapjes die jij écht leuk vindt? Is zij werkelijk grappig of kraakt ze je af? Dezelfde humor hebben en vooral ook om jezelf kunnen lachen blijken belangrijke ingrediënten voor een goede relatie.

5 Er is fysieke aantrekkingskracht

Het lijkt misschien dat in zeer langdurige relaties de fysieke aantrekkingskracht een steeds kleinere rol gaat spelen. Niets is echter minder waar. Mensen die lang bij elkaar zijn vertellen allemaal dat ze hun partner (nog steeds) aantrekkelijk vinden. En gelukkig heeft dat weinig te maken met het hedendaags haast onbereikbaar schoonheidsideaal, maar veel meer met eigen voorkeuren. Lang, dun, dik, klein, iedereen heeft zo zijn eigen blauwdruk (lees ook de blog bekend maakt bemind‘).

6 De communicatie is goed

Het mag buitengewoon interessant zijn: het sterke zwijgzame type (‘The Strong, Silent Type’, een aflevering van The Soprano’s en het briljante ‘All is lost’ met Robert Redfort), maar de mensen met de lange gelukkige relaties zeggen anders: práát met elkaar! Over alles. Hoe meer hoe beter. Dé test is of je na jaren samen nog steeds twee uur lang kunt gaan dineren, en een interessant gesprek kunt voeren zonder op je mobiele telefoon te kijken. De beste zin die je als geliefden tegen elkaar kunt zeggen is: ‘We zijn nog niet uitgepraat’.

7 Jullie kunnen samenwerken

Ook een goede test is hoe jullie samenwerken als je buiten je comfortzone raakt. Wederom stof voor films, bijvoorbeeld ‘Six Days Seven Nights’ waarin Harisson Ford en Anna Heche samen op een onbewoond eiland belanden nadat hun vliegtuig is gecrasht. Interessant filmmateriaal, maar ook in het dagelijks leven zijn zulke aanslagen op je relatie te bedenken. Klein (het samen zonder ruzie in elkaar zetten van een Ikea-kastje) of groot, het samen verbouwen van een huis, of het krijgen van een kind. Begin met de kleinere avonturen en kijk hoe je het samen doet voordat je aan de grotere begint. Ook tijdens een langdurige relatie steeds samen iets nieuws oppikken is een goed idee. Buiten je comfortzone komt je ware aard naar boven. Hetzelfde geldt tijdens het spelen van een spelletje, kan iemand tegen zijn verlies? Speelt hij of zij eerlijk?

8 Ouderwets én geëmancipeerd?

Er zijn vrouwen die uiterst scherp reageren als een man de deur voor haar openhoudt, of de rekening betaalt. Alsof zij daarmee worden weggezet als tweederangsburger. Deze vrouwen zijn niet geëmancipeerd maar hebben juist te weinig zelfvertrouwen. De zelfbewuste echt geëmancipeerde vrouw láát die leuke man de deur voor haar openhouden. Het is ouderwets galant en een teken van respect, dus dames, houdt deze man in ere. De man die bang is ondergesneeuwd te raken zal het niet doen.

9 Respect voor elkaar

Het komt nogal eens voor dat partners elkaar met minder respect behandelen dan zij een willekeurige vreemde zouden doen. Schelden, elkaar afkraken in het openbaar, flauwe grappen maken ten koste van iemand. Als je partner het nodig heeft zichzelf groter te doen lijken door jou naar beneden te halen, moet je heel snel uit deze relatie stappen.

10 Op dit moment

Neem de persoon zoals hij of zij op dit moment is en denk niet dat je hem of haar wel even zult veranderen. Vooral vrouwen hebben nogal eens last van het helpers syndroom. Zij denken bijvoorbeeld een alcoholverslaafde man (ja, juist degene die zegt een gezelligheidsdrinker te zijn) of workaholic te kunnen ‘genezen’. Vergeet het! Iemand die verslaafd is of anderszins niet vrij, is geen relatiemateriaal.

Vind je deze blog interessant? Dan graag delen!