Anna Beeftink

Over Anna

Ik schrijf blogs, boeken en geef lezingen en trainingen over persoonlijke ontwikkeling en mensenkennis. Over verklaren van gedrag, Over de psychologie van uiterlijk en uitstraling, lichaamstaal en zelfbeeld. Over grenzen stellen, assertiviteit en weerbaarheid. Over gezondheid, stress, en overbelasting. Over professionalisering en professioneel gedrag.

Hoe is het zo gekomen?

Psychologie heeft altijd mijn belangstelling gehad, maar mijn handvaardigheid wilde ik ook graag gebruiken, daarom begon ik op mijn 18e met een studie tandheelkunde en volgde ondertussen de opleidingen coupeuse en haute couture. Ik startte een tandartsenpraktijk waar ik met veel plezier werkte. Ondertussen las ik veel over psychologie, in een algemene praktijk krijg je immers allerlei soorten mensen over de vloer en heb je te maken met vaak heftige emoties zoals angst en verdriet, maar ook blijheid als een jarenlang bestaand cosmetisch probleem is opgelost.

Omslag

Na  18 jaar als tandarts in mijn eigen praktijk te hebben gewerkt kreeg ik een ongeval. Ik probeerde door te werken, maar een gebroken pols die niet meer heelde liet me in de steek. Een paar jaar en een paar boeken verder studeerde ik Cum Laude af als psycholoog. Mijn afstudeerrichting is gezondheidszorg, ik ben en blijf een ‘medisch mens’ en de onlosmakelijke band tussen lichaam en geest vind ik uitermate boeiend.

Hoe verder in de psychologie?

Ik heb er over nagedacht weer een praktijk te starten. Eén op één gesprekken kunnen voortreffelijke resultaten opleveren, maar je bereikt er niet heel veel mensen mee. De mensenkennis die ik heb opgedaan tijdens mijn studies, maar vooral ook in de nu meer dan dertig jaar praktijkervaring wil ik graag voor een breder publiek toegankelijk maken. Dit kan met name door het geven van lezingen, trainingen en workshops en door het schrijven van boeken, blogs en artikelen. Het is mijn missie alle psychologische kennis die het leven leuker, makkelijker, draaglijker of interessanter maakt voor iedereen toegankelijk te maken omdat:

 • psychologie niet bedoeld om binnen de muren van een praktijk te blijven
 • je niet ziek hoeft te zijn om beter te worden
 • je niets hebt aan hardnekkige mythes en ‘broodje-aap-verhalen’
 • schrijven mijn passie is, vooral om kennis uit te dragen. Van mijn hand zijn inmiddels vele blogs, artikelen en 5 boeken verschenen.

Mijn missie hierbij is  het ‘vertalen’ van  wetenschappelijke theoretische kennis naar  bruikbare praktische  handvatten voor het leven van alledag. Ik ben erg vóór zelfredzaamheid. Aanknopingspunten voor slachtoffergedrag en zweverigheid zal je op  deze site niet tegenkomen.

Een vreemde combinatie van beroepen

De combinatie tandarts, psycholoog en couturier blijkt een gouden greep te zijn. Ik bezie elk mens in zijn geheel omdat ik  geleerd heb op verschillende manieren te kijken naar de buitenkant, de binnenkant, de emoties en het gedrag van mensen. Ook de gezondheidszorg bekijk ik vanuit verschillende invalshoeken, vanuit zowel de psychologie als de geneeskunde, maar ook als ervaringsdeskundige.

Mijn favoriete onderwerpen in de psychologie:

 • Met stip op nummer één, het opdoen van mensenkennis. Omdat het hebben van mensenkennis je in staat stelt anderen beter te begrijpen.
 • Persoonlijke ontwikkeling. Hier gaat onder andere mijn boek ‘Levenswerk’ over, zolang je jezelf blijft ontwikkelen blijf je jong van geest.
 • Het verklaren van gedrag en lichaamstaal. Bovendien houd ik me bezig met het positief beïnvloeden van gedrag, bijvoorbeeld het leren grenzen stellen, het aanleren van assertiviteit en het ontwikkelen van weerbaarheid.
 • De psychologie en de effecten van uiterlijk, lichaamstaal en uitstraling. Lees bijvoorbeeld mijn blog ‘nieuwe borsten, oud zeer‘.
 • Psychologie van ziekte en gezondheid. Ziekte en gezondheid hebben mijn belangstelling met name wat betreft de onlosmakelijke band tussen lichaam en geest. De effecten van stress en overbelasting, wat doet stress met je lichaam? Wat zijn psychosomatische ziekten? Verschillende ziekte zoals depressie en burn-out zullen aan bod komen.
 • Professioneel handelen in de gezondheidszorg. Wat is professioneel handelen, wat zijn missers? Welke  verantwoordelijkheden heeft de patiënt zelf?
 • Uiterlijk en uitstraling. Thema’s hierbij zijn onder andere zelfbeeld, lichaamstaal, nonverbale communicatie, de professionele uitstraling, psychologische effecten van kleur en stijl.
 • Anders zijn. Hoogbegaafd zijn. Een onzichtbare aandoening hebben.
 • Relaties, hoe werken ze en waarom werken ze soms niet. Hoe zit het met de communicatie, verbaal én nonverbaal?

Boeken

In Stijl 2007, Anna Beeftink. Forte Uitgevers ISBN 13 9789058776075

Het bepalen van jouw kleur en stijltype. Zelfbeeld, uiterlijk en uitstraling voor vrouwen.

Stoute Schoenen. 2008, Anna Beeftink. Forte Uitgevers ISBN 9789058777140

Het bepalen van jouw kleur en stijltype. Zelfbeeld, uiterlijk en uitstraling voor meiden vanaf een jaar of 12.

Een stralende lach, 2009,  Anna Beeftink, Bohn Stafleu van Loghum, ISBN 9789031350247

Alle mogelijkheden van de cosmetische tandheelkunde op een rij.

Levenswerk, 2009, Anna Beeftink, Uitgeverij Bruna, ISBN 9789022995068

Een boek met interviews met bekende Nederlanders over wat hen drijft door te werken na hun pensioen.

Weeffout, 2017, Anna Beeftink, Uitgeverij Gelderland, ISBN 9789491826481

Een roman vol spannende intriges die zich afspelen in de internationale modewereld.

Sociale media

Je kunt me vinden op Facebook en LinkedIn

Lid van Mensa 

Alumnus van de Universiteit Utrecht