Psychologie in de film deel 4, seks

psychologie in de film deel 4: seks

De laatste van de 4 blogs over psychologie in de film gaat over seks. In de meeste films komt seks voor, ook al heeft het niets met het verhaal te maken. Seks verkoopt  nu eenmaal en dat weten de filmmakers.  Meestal gaat het om leuke seks, waar mensen plezier aan beleven. Maar soms is het een ander verhaal. Dat is het geval als  er macht en/of dwang om de hoek komt kijken of als de seks verboden of taboe is. Ook hier zijn veel films over gemaakt. Vaak met als doel het taboe te doorbreken, signalen herkenbaar te maken, zaken bespreekbaar te maken of herkenning en erkenning te geven.

De verboden of geheime homoseksuele relatie

Er zijn nog steeds groepen, landen en godsdiensten die homofilie strafbaar stellen  of simpelweg aangeven dat het ‘bij ons niet bestaat’. De meeste films over dit onderwerp laten zien hoeveel schade het doet je geaardheid geheim te (moeten) houden. Het is niet iets uit het verleden, nog steeds trouwen veel homo’s  met een hetero partner om een ‘normaal’ gezinsleven op te kunnen bouwen. Helaas komen de betrokkenen hiermee zelden ongeschonden uit de strijd. Films over dit onderwerp kunnen helpen daar verandering in te brengen en/of herkenning te geven aan degenen die het betreft.

Tijdgeest en tradities

Tijdens de tweede wereldoorlog hebben Nazi’s tussen de vijf- en vijftienduizend homoseksuelen naar concentratiekampen gestuurd. Homoseksualiteit zou tegen een gezonde Germaanse geest indruisen. Gelukkig is er sindsdien veel veranderd maar erg lang geleden is het allemaal niet. Pas in 1973 werd homoseksualiteit als psychische stoornis uit de  DSM-4 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) geschrapt. De Wereldgezondheidsorganisatie schrapte op 17 mei 1990 homoseksualiteit officieel van de internationale ziektenlijst (International Classification of Diseases).Het feit dat er nu nog steeds veel films over geheime homoseksuele relaties worden gemaakt, toont aan dat dit onderwerp toch nog steeds actueel is.

Man in an orange shirt (2017)

In deze film worden de levens van een homoseksueel stel getoond. Zowel net na de tweede wereldoorlog als in de huidige tijd, de twee tijdlijnen lopen parallel aan elkaar. Vanessa Redgrave speelt een verbindende rol tussen de twee verhalen als verbitterde echtgenote en oma.

Carol (2015)

Gebaseerd op het boek The Price of Salt van Patricia Highsmith, De film speelt in het New York van 1950 en gaat over een verboden lesbische relatie tussen twee vrouwen met een totaal verschillende achtergrond. Cate Blanchett speelt een vrouw die gevangen is in een liefdeloos huwelijk.  Rooney Mara is een jonge vrouw die in een winkel werkt en droomt van een beter leven. Beiden wonnen een Academy Award voor hun rol.

Godsdienst

Ook in streng godsdienstige milieus worden homoseksuele relaties nog steeds afgekeurd. Kijk het schitterende

Boven is het stil (It’s all so quiet, 2013)

Een prachtige Nederlandstalige film over de enorme druk van het geloof en de onmacht onder deze druk uit te komen. Een liefde tussen een boer en een melkrijder die door het gemis aan woorden om emoties uit te drukken niet tot bloei kan komen. De film won een gouden kalf op het Nederlandse filmfestival van 2013.

Boy erased  (2018)

De jonge Jared (Lukas Hedges) wordt door zijn ouders gedwongen het gay conversion programma te volgen. Jareds ouders (Russell Crowe en Nicole Kidman) beschouwen homoseksualiteit als ziekte die te genezen is door deelname aan dit programma van ‘hun’ kerk. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal , anno 2013 waren er in de Verenigde Staten nog 77000 mensen in conversietherapie. Lukas Hedges won een Golden Globe voor de vertolking van zijn rol.

Mannencultuur

Bepaalde beroepen zijn van oudsher bestempeld als mannelijk. Er werd dan ook al gauw gezegd ‘bij ons komt homoseksualiteit niet voor. Voor vrouwen geldt dat veel minder, achter het samenwonen van vriendinnen bijvoorbeeld, zoals indertijd in de ‘zusterflats’, werd niet veel gezocht. Het samenwonen van  mannen echter werd nauwelijks getolereerd. Vooral onder mannen met een  ‘stoer’ beroep zoals cowboy, visser, maar ook bouwvakker, bokser of voetballer zijn homofobe uitspraken dan ook aan de orde van de dag. Hoe meer je er op scheldt, hoe verder weg het lijkt.

Dé doorbraak op het gebied van de verboden homoseksuele relatie was de film Brokeback mountain (2005)

De film vertelt het verhaal over twee cowboys die elkaar alleen in het geheim kunnen ontmoeten. Op heel subtiele wijze wordt de extreme homohaat in de conservatieve leefgemeenschap getoond. De film won 3 Oscars.

Moonlight (2016)

Het verhaal van de zwarte Amerikaanse Chiron die opgroeit in het drugdealermilieu van Miami bij zijn verslaafde moeder. De film won 3 Oscars.

Undertow (Contracorriente, 2009)

Een Spaanse film over een stoere getrouwde visser die in het geheim een homofiele relatie begint. In het conservatieve dorp waar hij woont leidt dit tot roddels en ongewenste bemoeienis met zijn leven.

Rafiki (2018)

Deze film werd in Kenia verboden. Het commentaar was dat de film niet zozeer vanwege de homoseksuele relatie werd verboden, maar vooral omdat deze relatie ‘te hoopvol’ in beeld werd gebracht. In Kenia is homoseksualiteit nog steeds verboden.

Gevolgen van seksueel misbruik

Films over dit lastige onderwerp moeten van goeden huize komen willen ze hun doel kunnen bereiken. Namelijk erkenning en herkenning geven aan slachtoffers én vooral ook hun omgeving. Bewustwording van buitenstaanders omtrent de signalen en over de niet zelden ernstige gevolgen.

Festen (1998)

De film der films over de vernietigende invloed van seksueel misbruik op een hele familie. Festen betekent ironisch genoeg ‘feestje’. Op een familiefeest komen alle familieleden bij elkaar en proberen allemaal te doen alsof er nooit iets is voorgevallen. Thomas Vinterberg won de juryprijs op het filmfestival in Cannes.

Mysterious skin (2004)

Deze film laat goed zien welke ingenieuze capaciteiten een kinderbrein heeft om  gebeurtenissen te verwerken die het niet kan plaatsen. Vooral als de ouders proberen te doen alsof er niets aan de hand is. Twee jongetjes proberen een leven op te bouwen als ze volwassen worden. Pas nadat zij zich bewust geworden zijn wat er vroeger met hen is gebeurd, begrijpen zij hun eigen manier van doen.

Mystic river (2003)

Laat zien hoe het leven van 3 jeugdvrienden overhoop wordt gegooid doordat een van hen misbruikt is. Sean Penn won een Oscar voor zijn rol.

The reader (2008)

In ‘The reader’ wordt het meer  ongebruikelijke verhaal verteld van misbruik van een jongen door een oudere vrouw. Kate Winslett  speelt de hoofdrol en zij ontving een Oscar hiervoor.

Elle (2016)

Isabelle Huppert speelt een succesvolle zakenvrouw die op een nacht verkracht wordt in haar eigen huis. Anders dan de meeste vrouwen die dit overkomt, reageert zij assertief en gaat zelf achter de dader aan. Een film die goed  past in deze tijd met assertieve vrouwen in de hoofdrol van films. Ook zij ontving een Oscar voor haar rol.

Meer…

Lees meer over hokjesdenken in: een tandarts is een man van 40 met een bril

Vind je deze blog interessant? Dan graag delen!