Vind dit jaar je beste vriend

jezelf als je beste vriend

‘Je bent een mislukking’ zegt hij bijna dagelijks, ‘een slapjanus’. ‘Je bent een slechte moeder’ zegt ze, ‘het is jouw schuld dat je kind niet goed terecht komt’. ‘Je bent te dik, te dun, te lelijk, te oud, te jong, te stil, te luidruchtig, te agressief. Wij vinden je raar. Niemand wil jou als vriend of vriendin. Je bent lastig, irritant, vreemd én je stelt je aan’.

Degene die dit soort dingen dagelijks tegen je zegt wil je zeker niet als vriend?

Voor het uitzoeken van je beste vriend begin je met een eenvoudige test: wie zijn je drie beste vrienden?

De test

Je kunt waarschijnlijk wel drie mensen opnoemen. De tweede vraag van de test is:

Ben je zélf een van deze drie? Zo nee, dan ben je gezakt voor de test.

Dit is niet zo gek, vaag of zweverig als het klinkt. Jij zou je beste vriend of vriendin moeten zijn. Waarom? Omdat je dag in dag uit met jezelf zit opgescheept. Niemand kent jezelf zo goed als jij, nee óók je moeder niet, hoewel sommige moeders dat graag beweren. En zelfs een partner heeft na 20 jaar op zijn best een aardig beeld, maar hij of zij kan nog steeds niet in je hoofd kijken. Je bent zelf de enige die alle verborgen hoekjes en gaatjes van je geest kent.

Verbeter de wereld begin bij jezelf

Het lijkt een loze kreet maar dat is het niet. Als je een goed beeld hebt van wat jouw positieve eigenschappen zijn, de eigenschappen die jou als vriend de moeite waard maken, komt dat naar buiten in je uitstraling en trek je de juiste mensen aan, de mensen die bij je passen. Goed voor jezelf zorgen is niet egoïstisch, pas als je goed voor jezelf zorgt heb je ruimte om het ook voor anderen te doen. Bovendien is het aantrekkelijk voor anderen als je waarachtig goed in je vel zit, je hebt dan ook veel te geven. de mensen in je omgeving voelen dat aan.

De relatie met jezelf

De relatie met jezelf kun je op verschillende manieren bekijken. Om te beginnen met je stemming, ben je meestal opgewekt van aard of somberder dan je zou willen zijn? Hoe is het gesteld met je lichaam, doet het  alles wat je wilt of is het behelpen? Ziet je lichaam er uit zoals je wilt of niet? Je kunt kijken naar je persoonlijkheid, zou je behulpzamer, assertiever, avontuurlijker of stabieler willen zijn? En als het op een van deze vlakken niet helemaal is zoals je wenst, wat doe je dan, accepteren of veranderen, of van allebei een beetje? En hoe doe je dat?

Accepteren of veranderen

Wat je niet kunt of wilt veranderen moet je accepteren. Dat lijkt logisch, maar we willen het nogal eens vergeten. Eindeloos vechten tegen iets dat niet is te veranderen terwijl we onze energie beter kunnen inzetten op die gebieden waar winst is te behalen. Een voorbeeld dat voor velen herkenbaar zal zijn: je bent een paar kilo te zwaar vind je zelf. Wat ga je doen, accepteren of veranderen? Voor veranderen zijn een paar acties nodig, bijvoorbeeld het permanent aanpassen van je eetpatroon. Heb je dat ervoor over? Nee? Houd je teveel van je biertjes of snoep je graag? Dan wordt het accepteren. Als je taartjes toch al vaak vindt tegenvallen en je je niet lekker voelt als je teveel hebt gegeten, kun je gaan voor de verandering.  

Voor niets gaat de zon op

De huidige maatschappij wil je doen geloven dat je niet hoeft te kiezen en je veranderingen kunt afdwingen zonder er iets voor te doen : vet wegvriezen, virtuele vrienden op internet, plastische chirurgie, niets lijkt onmogelijk. De resultaten laten echter meestal te wensen over.

Jezelf ontvluchten

Dan is er nog de ultieme mogelijkheid: jezelf ontvluchten. Kun je jezelf ontvluchten? Het lijkt van niet maar het kan. Met alcohol, drugs, medicijnen, gamen of gokken. Of met acties die enorm veel stress opleveren. Het geeft kortdurend een kick of verdoving, maar biedt geen oplossing.

Word je eigen beste vriend

De wetenschapper Von Foerster heeft de wijze woorden gesproken: ‘Je kunt elke dag opnieuw alle overtuigingen die je over jezelf hebt aanpassen’. Dat betekent niet dat je een ander mens wordt of op iemand anders gaat lijken. Wel dat je een betere versie van jezelf kunt maken, een versie met wie je beter bevriend kunt zijn. Om je op ideeën te brengen zou je kunnen nagaan welke eigenschappen, activiteiten en welk gedrag je bijzonder waardeert bij je vrienden. Welke eigenschappen mis je bij jezelf? Welke eigenschappen zitten je beslist in de weg?

Kijk de kunst bij anderen af, hoe doen zij het? Dit is een van de basistechnieken van onder andere NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). Is starheid bijvoorbeeld één van je belangrijke karaktertrekken, dan zal je geen meester worden in flexibiliteit, maar kun je best de scherpe kantjes eraf oefenen.

Lees meer over omgaan acceptatie in ‘Je moet ermee leren leven’

Lees meer over uitstelgedrag en veranderingen doorvoeren in ‘Morgen begin ik.’

Vind je deze blog interessant? Dan graag delen!