De voedingsindustrie als grote verleider

De voedingsindustrie als grote verleider

We weten het zo langzamerhand wel: de voedingsindustrie doet er alles aan om je zoveel mogelijk eten in de maag te splitsen. Hierbij worden allerlei psychologische trucs gebruikt om je nog meer en vooral nog duurder voedsel te laten aanschaffen. Een paar van deze trucs die je te veel laten eten onder de microscoop:

Truc 1: De grootverpakking

De grootverpakking is relatief goedkoper dan een kleinere verpakking. De gedachte erachter is dat je met een grootverpakking langer doet en je dus voordeliger uit bent. Werkt het in de praktijk ook zo? Nee, het werkt averechts en de fabrikanten weten dat: hoe groter de verpakking, hoe meer je gaat eten. Ga maar na, een klein zakje chips eet je leeg. Van een family-pack eet je niet eenzelfde portie, maar zoveel totdat je misselijk bent, of, als je sterk bent, een makkelijk te bepalen gedeelte van de zak, bijvoorbeeld de helft, wat nog altijd veel meer is dan het kleine zakje.

Een vergelijkbare truc die simpel is, maar zeer doeltreffend, is het iets groter maken van de opening van de verpakking, of de verdeling anders maken. Als mensen gewend zijn in een plastic fles met mayonaise één keer te knijpen voor een portie op hun bord, is de fles opeens veel sneller leeg nadat de fabrikant de opening van de fles ongemerkt 20% groter heeft gemaakt. Ook een chocoladereep die vroeger in 10 blokjes was verdeeld en tegenwoordig in 8, is sneller verdwenen.

Truc 2: Het is gezond

Ook een goede truc: het eten is gezond, of gezonder dan het vroeger was. Op snoep staat tegenwoordig dat het géén vet bevat. Nu heeft er nooit vet in snoep gezeten, maar opeens lijkt het snoep ietsje gezonder. Of er staat op dat er vitamine C in zit. Dat zat er altijd al in, als conserveermiddel in de vorm van ascorbinezuur, maar vitamine C klinkt gezond en conserveermiddel niet, al is het dezelfde stof.

Truc 3: De mooie plaatjes

Wie kent ze niet, de afbeeldingen met gave groenten en kleurrijk rijp fruit. Onze eerste opwelling is het product te kopen, we eten voor een groot deel met onze ogen. Lezen we de verpakking, dan zien we dat er van het beloofde fruit minder dan 1 % in het product zit. Misleidend? Ja. Heeft het effect? Jazeker! ook al weet je dat het zo is, toch reageer je op de afbeelding. Hetzelfde geldt voor de superslanke mensen die snoep, ijs en taart aanprijzen vanaf de verpakking. Het werkt, je denkt automatisch ‘zo erg kan het dus niet zijn’.

Truc 4: Light

Zijn mensen na de introductie van lightproducten slanker geworden? Welnee, integendeel. Lightproducten doen iets raars met je brein, onbewust denk je: er zitten geen of minder calorieën in dit product, ik kan er dus best iets meer van eten. Dubbele winst voor de voedselindustrie: de lightproducten zijn meestal duurder dan hun ‘gewone’ tegenpool en er wordt massaal meer van gebruikt. Ook wordt aan lightproducten met minder vet vaak meer suiker toegevoegd om het gebrek aan smaak te compenseren. Driedubbele winst: je hebt extra snel weer trek door de suikerpiek met de daarop volgende daling in je bloed.

Truc 5: De werking van reclame

In de reclames drinkt een groep mooie blije mensen veel frisdrank. Onbewust maakt je brein de associatie: als ik frisdrank drink, hoor ik ook bij zo’n blije groep. Onderschat niet de kracht van groepsdruk! Jij trapt niet in dit soort suffe reclameboodschappen? Keep dreaming, het is nog veel manipulatiever dan je denkt. Tijdens de stompzinnige reclamezinnetjes word je afgeleid en ga je onbewust voor de bijl. Alles is geoorloofd: halfblote dames, heren met een six-of eightpack, bloemenweiden, muziekjes en vooral veel humor. Deze afleiding zorgt ervoor dat de zinnetjes er ongemerkt tussendoor glippen en in je hoofd blijven hangen.

Jij trapt niet in product placement in een film? Het pak drinkyoghurt wordt wel erg lang in beeld gehouden, je ergert je er zelf aan. Dat is goed! Want dat betekent dat je de naam hebt opgeslagen in je brein en het de volgende keer in de supermarkt zult herkennen. Zeg je dan: ‘ik ergerde mij hieraan, ik koop het expres niet?’ Helaas, ín je brein geldt ‘bekend is goed’.

Meer lezen over manipulatie in het algemeen: Lees: Ik zie ik zie wat jij niet ziet.

Je automatische gedrag ten opzichte van eten veranderen? Lees: Morgen begin ik

Vind je deze blog interessant? Dan graag delen!